Keukenhoff Tankens
Keukenhoff Tankens
Julianastraat 6
4281 NR Andel
0183 442502 - info@keukenhoff.nl
  • Persoonlijk advies
  • Vakmanschap en expertise
  • Van ontwerp tot installatie
  • Aangesloten bij Baden+
Aangesloten bij
close
Badkamerverlichting kiezen - Badkamerverlichting kiezen

Hoe kies je de juiste badkamerverlichting?

De verlichting in je huiskamer zoek je met veel zorg uit. Maar wist je dat goede badkamerverlichting eigenlijk net zo belangrijk is? Verlichting bepaalt de sfeer van je badkamer en maakt je badkamerrituelen gemakkelijker. Bovendien helpt de juiste verlichting om steeds weer stralend voor de dag te komen.

Badkamerverlichting kiezen - Functionele verlichting intro

2. Functionele verlichting

In sommige delen van de badkamer heb je extra licht nodig, zoals bij de spiegel. Helder wit licht (wat lijkt op daglicht, dus niet te warm) met een redelijk hoge lichtsterkte is cruciaal voor het scheren of make-up aanbrengen. Populaire opties zijn verlichte spiegels of wandlampen die naast of boven de spiegel worden geplaatst. Zo zie je altijd duidelijk wat je doet! 

  • Cosmetica spiegels of spiegels met verlichting
  • Wandlampen of hanglampen naast de spiegel
  • Gericht licht aan weerszijden van of rondom de spiegel
  • Neutraal tot koel wit licht (3500K-5000K)
  • Waterdichtheid van IP44 of hoger
  • Apart geschakeld
Badkamerverlichting kiezen - Sfeerverlichting intro

3. Sfeerverlichting en accenten

In deze stap gaan we sfeer creëren! Sfeerverlichting geeft een extra dimensie aan je badkamer en zorgt voor ontspanning. Denk aan verlichte nisjes. Met sfeerverlichting kun je ook accenten uitlichten. Richt bijvoorbeeld een spotje op een kunstwerk in een nis, die mooie accentmuur met een bijzondere tegel of speciaal legverband.

  • Ledstrips in nis, onder meubel of langs het plafond of de vloer
  • Spot gericht op een accent of designmeubel
  • Spiegels met indirecte verlichting
  • Dimbare wand- of hanglampjes
  • Veelal indirect licht met een lage intensiteit
  • Warm-wit licht (2700K-3000K) of een full color spectrum
  • Waterdichtheid van IP44 of hoger. Gebruik IP65 op de vloer, in de douche of bij het bad
Badkamerverlichting kiezen - Orientatieverlichting intro

4. Oriëntatieverlichting 

Wanneer alle lampen uit zijn, mag de oriëntatieverlichting aan. Waarom? Als je ’s nachts even je bed uit moet dan is een felle lamp niet fijn voor je ogen. Ook maakt helder licht je te wakker. Gelukkig bestaan daar slimme oplossingen voor. Oriëntatieverlichting helpt bij het navigeren in de badkamer, zonder je slaap te verstoren.

  • Contactdozen met oriëntatieverlichting
  • Toiletten en drukplaten met oriëntatieverlichting
  • Hele lage lichtsterkte: het verlicht de ruimte nauwelijks
Badkamerverlichting kiezen - Basis verlichting - intro

1. Basisverlichting

Als eerste kijken we naar de basisverlichting van je badkamer. Denk hierbij aan plafondlampen of inbouwspots die een breed licht geven. Deze verlichting zorgt ervoor dat de hele ruimte goed zichtbaar is, wat vooral handig is bij dagelijkse routines.

  • Plafondlamp of plafondspots
  • Breed licht dat de hele badkamer verlicht
  • Lichtkleur: medium warm (2700-3000 Kelvin)
  • Waterdichtheid van IP44 of hoger
  • Centraal geschakeld met de lichtknop naast deur

Sfeerverlichting in het lichtplan

Waar kun je nog meer sfeerverlichting toevoegen in jouw badkamerontwerp? Zijn er nisjes of plankjes? Deze zijn perfect voor subtiele accentverlichting met spotjes of ledstrips. Heb je een zitje in de douche, een ingebouwd bad of een zwevend badmeubel? Overweeg om deze subtiel te verlichten met een ledstrip aan de onderzijde.

Ledstrips langs de rand van het plafond, langs de vloer, achter of op een muurtje of bij plateau zorgen voor een zeer chic effect. Deze zachte, indirecte verlichting geeft de badkamer direct een super-de-luxe uitstraling.

De schitterende XXL plafonddouche van Hotbath is echt een eyecatcher. Hiermee maak je van elke douchesessie een unieke beleving. Met de ronde lichtdouche van Keuco of waterdichte ledverlichting in de douchevloer creëer je ook dat fijne spa-gevoel, maar dan in je eigen huis.

Badkamerverlichting kiezen - sfeerverlichting opnemen in verlichtingsplan
Badkamerverlichting kiezen - sfeerverlichting opnemen in verlichtingsplan

Ons advies voor sfeerverlichting

Houd rekening met de hoeveelheid verlichting die al aanwezig is. In een kleine badkamer kan te veel sfeerverlichting leiden tot een overdaad aan licht, wat niet gezellig is. Zorg ervoor dat je de lampen kunt dimmen of apart kan worden geschakeld. Zo kun je de ene lamp aandoen terwijl je de andere uitzet.

Tip: kies voor kantelbare plafondspots zodat je zelf kunt bepalen waar je het licht wilt richten. En zet een paar kaarsen op een badplank voor een rustgevende badsessie na een lange dag. 

Interessant in onze collectie

 

Basisverlichting in het lichtplan

Heb je een vierkante of rechthoekige badkamer zonder tussenwanden, dan volstaat een plafondlamp die de hele ruimte kan verlichten. Positioneer deze in het midden van het plafond zodat het licht gelijkmatig wordt verdeeld.

Als je een strakkere uitstraling wilt, kun je ook kiezen voor een verlaagd plafond met op- of inbouwspots. Ook zijn plafondspots aan te raden bij badkamers met hoekjes of muurtjes die het licht van een centrale plafondlamp blokkeren.

De basisverlichting sluit je aan op de centrale schakelaar dicht bij de deur. Wij adviseren om een dimmer te monteren. Hiermee kun je de lichtsterkte naar eigen wens aanpassen gedurende de dag. 

Wit spanplafond in de badkamer
Stijlvol plafond in je badkamer

Ons advies voor basisverlichting

Voor een gemiddelde badkamer van acht vierkante meter zijn ongeveer vier spots voldoende. Verdeel ze gelijkmatig over het plafond, idealiter zo'n 50 tot 150 centimeter uit elkaar. Zorg voor extra spots in gebieden die meer licht nodig hebben. Plaats geen spot direct boven een regendouche. Dit levert vreemde schaduwen en reflecties op.

Veel lampen zijn in te stellen op verschillende kleuren. Zo kun je switchen tussen helder wit en warm wit licht. Heel handig, want daardoor heb je niet voor iedere sfeer een andere lichtbron nodig. 
 

Interessant in onze collectie

 

Functionele verlichting in het lichtplan

Bekijk je badkamerontwerp en bedenk waar je je opmaakt, scheert of andere taken uitvoert waarbij je helder wit licht nodig hebt. Bij veel mensen is dit de wastafel. Verlichte spiegels en wandlampen zijn in deze zone erg populair. Plaats verlichting aan weerszijden van de spiegel of rondom om schaduwvorming op je gezicht te voorkomen.

Er zijn verschillende soorten spiegelverlichting. Het grootste verschil zit in direct versus indirect licht en opbouw versus inbouw. Bij direct licht zie je de lichtbron. Als je gevoelige ogen hebt, is indirect licht een betere keuze. Hierbij bevindt de lichtbron zich vaak achter de rand van de spiegel, wat een mooi effect geeft en ook de muur achter de spiegel verlicht.

Badkamerverlichting kiezen - functionele verlichting opnemen in verlichtingsplan
Badkamerverlichting kiezen - functionele verlichting opnemen in verlichtingsplan

Ons advies voor functionele verlichting

Kies lampen naast of ingebouwd in een spiegel waarbij je de lichttemperatuur en lichtintensiteit kunt instellen. Zo kun je 's ochtends helder wit licht kiezen en 's avonds gedimd warm wit licht voor een sfeervolle ambiance. Dit is zowel functioneel als sfeervol!

Interessant in onze collectie

Oriëntatieverlichting in het lichtplan

Je kunt je afvragen of je oriëntatieverlichting wilt in je badkamer. Heb je jonge kinderen, ben je op leeftijd of stoot je altijd je teen als je 's nachts een bezoekje brengt aan de badkamer of het toilet? Dan is oriëntatieverlichting een waardevolle toevoeging.

Contactdozen en schakelaars van Gira of Geberit toiletten met geïntegreerde verlichting zijn een uitkomst. Zo vind je gemakkelijk je weg in het donker. Zelfs bij sommige badmeubels van Primabad is het mogelijk om ledverlichting in de grepen te laten inbouwen. Een luxe detail voor overdag en extra functionaliteit voor 's nachts.  

Badkamerverlichting kiezen - Orientatieverlichting opnemen in verlichtingsplan
Badkamerverlichting kiezen - Orientatieverlichting opnemen in verlichtingsplan

Interessant in onze collectie

 

Verlicht als een pro: maak het slim

Ook in de badkamer kun je het smart home principe toepassen. Zo kun je met Gira de verlichting aansturen op afstand. Naar je stemming, tijdschema én activiteit. Ontwaak met helder daglicht en stap ’s avonds in bad met ontspannend violet licht. Met Gira Smart Home kun je zoveel lichtconcepten opslaan als je wil, voor elke sfeer en gelegenheid.

Badkamerverlichting kiezen - Banner - Badkamerboek

Gratis inspiratieboek 

Ons badkamerboek ‘De perfecte match’ geeft je de inspiratie om een badkamer te creëren die helemaal bij je past. Ontdek stijlvolle badkamers, schitterende producten, unieke combinaties en slimme tips – met liefde samengesteld door onze experts.

Reserveer jouw exemplaar

Gerelateerde blogs

 

5 badkamerradiator trends 

Radiatoren voor de badkamer zijn er tegenwoordig in talloze vormen, kleuren en designs. Lees onze trends om je badkamer stijlvol te verwarmen. 

 

Spiegel in de badkamer:
4 trends

Op zoek naar een badkamerspiegel? In dit blog laten we 4 trends zien. Wat dacht je van een ronde variant met planchet?

 

Badkamer van de toekomst: de 10 noviteiten

De technologische innovaties volgen elkaar in rap tempo op en maken onze badkamerervaring elke dag aangenamer. Lees in deze blog over de laatste badkamer noviteiten.

Met liefde gemaakt
Afspraak maken