Keukenhoff Tankens
Keukenhoff Tankens
Julianastraat 6
4281 NR Andel
0183 442502 - info@keukenhoff.nl
  • Persoonlijk advies
  • Vakmanschap en expertise
  • Van ontwerp tot installatie
  • Aangesloten bij Baden+
Aangesloten bij
close
De beste planten voor in de badkamer - De beste planten voor in de badkamer De beste planten voor in de badkamer - De beste planten voor in de badkamer

De beste planten voor in de badkamer

Droom je van een badkamer waarin je je kunt omringen met de rustgevende kracht van de natuur? Deze blog onthult de geheimen achter het selecteren van de beste planten voor jouw badkamer. We voorzien je van essentiële verzorgingstips en geven antwoord op de meest prangende vragen. Ontdek hoe je jouw badkamer kunt omtoveren tot een groene oase. Waar wacht je nog op? Stap binnen in de weelderige wereld van badkamerplanten!

Waarom een plant voor badkamer?

Badkamerplanten worden nog wel eens over het hoofd worden gezien in het interieurontwerp. Zonde, want ze brengen een onmiskenbare charme én tal van voordelen met zich mee. Ten eerste dragen ze bij aan een gezonder binnenklimaat. Planten zuiveren de lucht door schadelijke stoffen op te nemen en ze reguleren de luchtvochtigheid. Dit is vooral in een vochtige omgeving als de badkamer van groot belang. Ten tweede creëren planten een gevoel van rust en verbinding met de natuur. Ze hebben een bewezen kalmerende werking. Zo maak je van de badkamer een toevluchtsoord waar stress en zorgen wegebben.

De beste planten voor in de badkamer - Waarom een plant voor badkamer?
De beste planten voor in de badkamer - Waarom een plant voor badkamer?

Esthetische voordelen van badkamerplanten

Met planten haal je de natuur naar binnen. Dat voelt goed, maar er is meer. Het subtiele groen van de bladeren dient ook als een organisch contrast tegen de strakke en harde badkamertegels. Of het nu gaat om varens met sierlijke krullen, een zachte mosmuur of de trotse kroon van een drakenplant, badkamerplanten versterken de esthetische waarde van je badkamer. Zo verrijken ze ook jouw bad- en douche-ervaringen.

Planten nemen via hun bladeren schadelijke stoffen op, zoals schimmel.
Zo zorgen ze voor een schone en frisse badkamer.

Badkamerplanten: onze top vijf

Douchen, badderen en tandenpoetsen. In de badkamer ontkom je niet aan een hoge luchtvochtigheid. Niet iedere plant vindt dit fijn. Tropische planten zijn vaak wel geschikt. Die houden van warmte, gedempt licht en veel vocht. Wij zetten de vijf mooiste en meest geschikte planten voor de badkamer op een rijtje: 

1.     Varen (Athyrium)

De varen is met zijn weelderige bladeren de ideale badkamerplant. Hij gedijt goed in een vochtige omgeving en geeft de voorkeur aan een schaduwplek. Varens drinken het liefst elke twee à drie dagen een klein slokje water en geven goed aan wat ze nodig hebben. Zie je bruine randjes aan het blad? Geef dan minder water. Kleurt hij geel? Zet hem dan verder weg van het licht.

Tip: hang de krulvaren op. Dit staat niet alleen mooi, maar zo krijgt hij ook de ruimte om rijkelijk te groeien. 

De beste planten voor in de badkamer - Badkamerplanten: onze top vijf
De beste planten voor in de badkamer - Badkamerplanten: onze top vijf

2.     Drakenplant (Dracaena)

De drakenplant geeft een tropische sfeer aan je badkamer en is een makkelijke metgezel. Hij houdt van hoge luchtvochtigheid en voelt zich daarom erg goed thuis in de badkamer. Desondanks drinkt hij niet zo veel water. Bewater de plant pas als de bovenkant van de grond droog aanvoelt. In de winter kan dit groene vriendje zelfs weken zonder water. 

3.     Bamboe (Fargesia murieliae)

Bamboe geeft je badkamer een botanische look voor het ultieme jungle-gevoel. Daarnaast kan de plant zich goed aanpassen aan het badkamerklimaat. Hij heeft weinig licht nodig en houdt van een hoge luchtvochtigheid. Ben je op zoek naar een natuurlijke roomdivider? Zet bamboe op een rijtje en creëer zo in een handomdraai meer privacy.  

4.     Lepelplant (Spathiphyllum)

De lepelplant is niet alleen prachtig om te zien, maar staat ook bekend om zijn luchtzuiverende eigenschappen. Hij filtert gifstoffen uit de lucht, zoals schimmel. Dat maakt deze plant uitermate geschikt als badkamer plant. Geef je hem een fijne plek in de schaduw? Dan toont hij zijn dankbaarheid met mooie witte bloemen. De lepelplant heeft veel water nodig. De grond mag daarom best nat aanvoelen. 

5.     Aloë Vera (Aloë Vera)

De Aloë Vera is een oersterke plant die prachtig in je badkamer staat, bijvoorbeeld op een lichte plek als de vensterbank. Deze veelzijdige plant zuivert niet alleen de lucht, maar heeft ook geneeskrachtige eigenschappen. Zo is de plant erg goed voor je huid! Als een blad beschadigd raakt, snijd die er dan af. Het vruchtvlees gebruik je als hydraterend gezichtsmasker of als een natuurlijke aftersun. Geef spaarzaam water. 

De beste planten voor in de badkamer - Badkamerplanten top 5 vervolg | Hangplant in badkamer geeft sfeer
De beste planten voor in de badkamer - Badkamerplanten top 5 vervolg | Hangplant in badkamer geeft sfeer

Hangplant in badkamer geeft sfeer

Hangende planten, zoals de Pothos, Scindapsus, Tilandsia en String of Pearls, geven een speels effect aan je badkamer én nemen nauwelijks ruimte in. De douche is een goede plek, of rond een spiegel. Ook doen veel hangplanten het prima bij weinig daglicht, wat ze perfect geschikt maakt voor badkamers met weinig natuurlijk licht.

Heb je veel inkijk in de badkamer? Hang een aantal planten voor je raam. Zo creëer je op een mooie manier meer privacy.

In de dagelijkse hectiek fungeren badkamerplanten als groene bondgenoten die je welzijn bevorderen

Verzorgingstips voor badkamerplanten

De verzorging van badkamerplanten verschilt per plantensoort, maar hier zijn algemene tips die kunnen helpen bij het gelukkig en gezond houden van de planten in jouw badkamer:

  • Plaats de planten op plekken met indirect licht om verbranding van de bladeren te voorkomen. Wil je een plant toch liever op die ene lichte plek? Bouw de hoeveelheid licht dan geleidelijk op zodat hij hieraan kan wennen. 
  • Geef regelmatig een scheutje water, maar vermijd 'natte voetjes'. Door de hoge luchtvochtigheid heeft jouw groene oase minder water nodig. Laat de grond opdrogen tussen de gietbeurten. 
  • Kijk goed naar je planten. Veel planten geven zelf aan wat ze nodig hebben. Gaan de stengels hangen? Dan hebben ze dorst. Verkleuren de blaadjes, pas de verzorging aan. Op Google weten ze vast raad met de hints die jouw groene vriendje geeft. 
De beste planten voor in de badkamer - Verzorgingstips voor badkamerplanten
De beste planten voor in de badkamer - Verzorgingstips voor badkamerplanten

  • Zet planten, compleet met binnenpot, in de sierpot. Dit heeft twee voordelen: zodra je de plant uit de sierpot haalt, zie je direct of je teveel water hebt gegeven (dan staat er een laagje water in). Én je kunt ze eenvoudig dompelbadje geven.
  • Geef ze af en toe dompelbad. Hierbij dompel je de volledige kluit in een emmer met water. Na 10 minuten laat je het goed uitlekken en dan zet je ze weer terug in de sierpot. Een verfrissende douche (gewoon met de douchekop) vinden ze ook heerlijk. Zo spoelt het stof van de blaadjes, daar worden ze blij van.
  • Verwen planten tijdens het groeiseizoen met plantenvoeding. Dit is in de lente en de zomer. Let erop dat je plantenvoeding verdunt met water volgens de gebruiksaanwijzing. Voorkom dat je het voedingsconcentraat onverdund geeft, want daarmee vergiftig je de plant. 
  • Voorkom extreme kou of warmte. Planten vinden het fijn als de temperatuur aangenaam en constant is. Zet ze dus liever niet bij een koud en tochtig raam of bij naast een hete radiator. Pas ook op met vloerverwarming. Het wordt hen te heet onder de voeten als ze direct op de vloer staan.
Breng groen in jouw dagelijkse rituelen en laat jouw badkamer tot bloei komen

Veelgestelde vragen over badkamerplanten

  • Welke planten kun je in de badkamer zetten?
    Dit zijn onze favoriete badkamerplanten in pot. Hangplanten, zoals de Scindapsus, Tilandsia en String of Pearls, zijn ook geschikt voor de badkamer.
  • Welke plant kan in badkamer zonder daglicht?
    Geen enkele plant kan volledig zonder daglicht. Met indirect licht maak je al veel planten blij. Schaduwtolerante planten, zoals Sansevieria, de Lepelplant en de drakenplant, hebben maar weinig licht nodig.  
  • Welke luchtzuiverende badkamerplanten zijn geschikt om de luchtkwaliteit te verbeteren?
    Onze favoriete badkamerplanten hebben alle vijf de magische eigenschap om de lucht te zuiveren. Ze verwijderen stoffen als benzeen, formaldehyde, ammonia, xyleen en trichloorethyleen uit de lucht én reguleren de luchtvochtigheid.
  • Kan een Pannenkoekplant in de badkamer?
    Ja, een Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides) kan in de badkamer, maar zorg wel voor voldoende licht. Deze planten zijn niet veeleisend en voelen zich over het algemeen goed in kamers met helder, indirect licht.

  • Hoe vaak moet ik mijn badkamer planten water geven?
    De frequentie van water geven hangt af van verschillende factoren zoals de plantensoort, de grootte van de pot, en de omgevingsomstandigheden. Over het algemeen is het aan te raden de bovenste laag van de grond licht vochtig te houden en matig water te geven zodra de grond opdroogt.
  • Zijn er planten die slecht zijn voor de luchtkwaliteit in de badkamer?
    Over het algemeen dragen planten juist bij aan een betere luchtkwaliteit. Er zijn echter geen specifieke planten bekend die aantoonbaar slecht zijn voor de luchtkwaliteit in de badkamer.
  • Hoe zorg ik voor mijn planten in een badkamer zonder raam?
    Als de badkamer geen raam heeft, neem een plantlamp of daglichtlampen. Het liefst met een wit spectrum. Het licht van een standaard peertje of spaarlamp is helaas niet sterk genoeg en bevat te weinig rood en blauw licht. 
  • Welke planten zijn zowel mooi als functioneel voor in de badkamer?
    Drakenplanten, aloë vera en lepelplanten zijn voorbeelden van planten die zowel esthetisch aantrekkelijk als functioneel zijn in de badkamer. Ze zien er mooi uit en dragen bij aan een verbeterde luchtkwaliteit.
De beste planten voor in de badkamer - Banner - Vitaliteitsmagazine

GRATIS magazine:
Baden+ Vitaal op je deurmat

Baden+ Vitaal is het magazine voor een fit en gelukkig leven. Lees alles over gezonde gewoontes, fijne beautyrituelen, yoga en mindfulness. Met de badkamer als ultieme basis om vitaal te genieten. Wij sturen het magazine gratis naar je op!

NU AANVRAGEN

 

Gerelateerde blogs

 

De badkamertrends
van 2024

Ontdek de 5 badkamertrends voor 2024. Welke trend steelt jouw hart?

 

7 tips voor een natuurlijke badkamer

Toe aan een natuurlijke badkamer waar je gelijk tot rust komt? Ontdek welke producten en materialen niet mogen ontbreken!

 

Badkamer kleuren 2023

Met kleur laat je zien wie je bent. Laat je inspireren door de badkamer kleuren van 2023.

Met liefde gemaakt
Afspraak maken